Szálas tea vagy filter? Itt kezdődik minden.
Sokszor hallani, hogy a szálas tea „macerás”, a filteres meg egyszerű. Igen, csak épp nem éri meg az egyszerűsége.
A filteres tea legtöbbször az úgynevezett „tea dust”, azaz por és töredezett, alsó levelek keveréke – nem a növény értékes részei. Az íze gyakran mesterséges aromákkal van „felturbózva”, a filter pedig sokszor műanyagot is tartalmazhat. Kényelmes? Igen. Finom? Általában nem.
A szálas tea viszont valódi tea. Illatos, természetes, gazdag ízű. És nem, nem bonyolultabb elkészíteni – csak meg kell ismerni az alapokat.
Milyen teát válasszak? Itt a gyorsútmutató:
Zöld tea
Üdítő, friss, enyhén fanyar.
Áztatás: 70-80°C | 2-3 perc
Tipp: Ne forrázd le, mert megkeseredik!
Fekete tea
Klasszikus, karakteres, reggelihez kiváló.
Áztatás: 90-100°C | 3-4 perc
Tipp: Citrommal vagy tejjel is ihatod.
Fehér tea
Lágy, elegáns, virágos jellegű.
Áztatás: 80-85°C | 3-5 perc
Tipp: Csendes délutánokra.
Oolong
Valahol a zöld és a fekete között, rétegzett ízvilág.
Áztatás: 85-90°C | 3 perc
Tipp: Többször is leönthető, minden kör más élmény.
Rooibos
Nem tartalmaz koffeint, enyhén édeskés.
Áztatás: 100°C | 5-7 perc
Tipp: Esti teának tökéletes.
Gyümölcstea
Illatos, gyerekbarát, koffeinmentes.
Áztatás: 100°C | 6-8 perc
Tipp: Édesítés nélkül is zamatos.
Ne bonyolítsd túl!
Teafőzéshez nem kell varázspálca. Elég egy jó teaszűrő (újrahasználható, szövet vagy fém), egy vízforraló, és egy bögre. Később jöhet a kanna, termosz, vízhőmérséklet mérő – ha megszereted. De az induláshoz ennyi elég.
A lényeg: élvezd a teát, ne vizsgázz belőle!
Összefoglalva:
· A szálas tea finomabb, természetesebb, megéri a pár perc pluszt.
· Nem kell szakértőnek lenni, csak tudni, melyik teát hogyan készítsd el.
· A legjobb tea az, amit szeretsz meginni. És mi segítünk megtalálni azt.