Arabica és Robusta kávék – Mi a különbség?
Két fő kávéfajtát különböztetünk meg: az Arabicát és a Robustát. Az Arabica kávébab magasabban, hűvösebb éghajlaton terem, jellemzően lágyabb, összetettebb ízprofilokkal rendelkezik, és alacsonyabb koffeintartalmú (kb. 1-1,5%). A Robusta bab alacsonyabb magasságban, melegebb klímán nő, erőteljesebb, kesernyésebb ízzel, és jóval magasabb koffeintartalommal (kb. 2-2,7%) rendelkezik. (Forrás: http://ico.org/)
A pörkölés hatása a koffeinre és az ízre
Sokan tévesen azt gondolják, hogy a sötétebb pörkölésű kávé erősebb koffeintartalmú. Valójában éppen fordítva van: a világos pörkölésű kávék koffeintartalma magasabb, mivel a koffein a hosszas pörkölés során bomlani kezd. A világos pörkölésű kávék gyümölcsösebb, citrusosabb ízjegyekkel rendelkeznek, míg a sötét pörkölés karamelles, csokoládés, kesernyésebb aromákat eredményez.
Koffeintartalom különböző elkészítési módok szerint
A kávé koffeintartalmát jelentősen befolyásolja az elkészítés módja is:
Kávéfajta |
Adag (ml) |
Koffein (mg) |
Eszpresszó |
30 ml |
60-70 mg |
Kotyogós kávé |
60 ml |
70-100 mg |
Filteres kávé |
240 ml |
95-150 mg |
Instant kávé |
240 ml |
30-90 mg |
Kapszulás kávé (Nespresso) |
40 ml |
55-65 mg |
Kapszulás kávé (Dolce Gusto) |
120 ml |
60-100 mg |
A legtöbb koffeint általában a hosszabb áztatással készülő filteres kávék tartalmazzák.
Egészséges koffeinbevitel – Határértékek és ajánlások
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napi maximum 400 mg koffeint javasol egészséges felnőtteknek, míg várandós nők számára 200 mg a felső határ. Ez kb. napi 4 csésze filteres vagy 5-6 csésze eszpresszónak felel meg. (http://www.efsa.europa.eu/hu)
Koffein hatása a szervezetre
A koffein stimulálja a központi idegrendszert, fokozza az éberséget, koncentrációt és a fizikai teljesítőképességet is. Rövid távon növeli a vérnyomást, de a mérsékelt fogyasztás (max. napi 400 mg) egészséges emberek esetében nem okoz tartós problémát (American Heart Association, 2021). A koffein felezési ideje kb. 5 óra, ezért délután már célszerű minimalizálni a fogyasztását, különösen alvási problémák esetén.
Mit jelent a koffeinmentes kávé?
A koffeinmentes kávéban nem teljesen hiányzik a koffein, csupán jelentősen csökkentett mennyiségben van jelen. Egy átlagos koffeinmentes csésze kávé kb. 2-5 mg koffeint tartalmazhat, ami érzékeny egyéneknél is biztonságos mennyiségnek számít.
Energiaital vagy kávé – Melyiket válasszuk?
Egy átlagos 250 ml-es energiaital kb. 80 mg koffeint tartalmaz, ami hasonló egy eszpresszó koffeintartalmához. Fontos azonban figyelni a napi fogyasztott mennyiséget, mert az energiaitalok gyakran tartalmaznak cukrot és egyéb stimuláló anyagokat is, amelyek hosszú távon egészségügyi kockázatokat rejthetnek.
A kávéitalok sokszínűsége: Rövid, hosszú és Americano
Az eszpresszó (rövid kávé) intenzívebb ízű, kevesebb vízzel (kb. 30 ml) készül, míg a lungo (hosszú kávé) nagyobb vízmennyiséggel (kb. 60-120 ml), emiatt lágyabb ízű, és általában magasabb koffeintartalmú. Az Americano eszpresszó alapú ital, amelyet forró vízzel hígítanak, ízében enyhébb, de koffeintartalma hasonló az eszpresszóéhoz.
Kapszulás kávék – Mit kínál a Nespresso és a Dolce Gusto?
A Nespresso kapszulák kisebb adagban (5-6 gramm) készülnek, így koffeintartalmuk mérsékeltebb. A Dolce Gusto kapszulák ezzel szemben nagyobb mennyiségű őrleményt tartalmaznak (7-8 gramm), így koffeintartalmuk is magasabb lehet. Ne felejtsd el, hogy a baristák ajánlása szerint egy jó minőségű espresso elkészítéséhez minimálisan 10gr kávéra van szükség. A kapszulás kávék ennél kevesebbet tartalmaznak és jelentős mennyiségű hulladékot is termelhetsz a vásárlásukkal.
Mikor érdemes kávézni?
Optimális a kávéfogyasztás reggel 9 és 11, illetve délután 13 és 16 óra között, amikor a szervezet kortizolszintje természetesen alacsonyabb. Ezáltal a koffein élénkítő hatása maximálisan érvényesülhet.
Létezik túl erős kávé?
A "Death Wish Coffee" jelenleg a világ legerősebb kávéjaként ismert, akár 700 mg koffeint is tartalmazhat egy csészében (355 ml). Ez messze meghaladja az ajánlott napi mennyiséget, így kizárólag rendkívül óvatosan, mértékkel ajánlott fogyasztani.
Összegzés
A koffein élénkítő hatásának tudatos kihasználásával élvezhetjük a kávé pozitív hatásait anélkül, hogy egészségügyi kockázatokat vállalnánk. Ismerve a kávéfajták közötti különbségeket és a koffein szervezetre gyakorolt hatásait, tudatosan választhatjuk ki a számunkra ideális kávétípust és fogyasztási szokást.
Kellemes és tudatos kávézást kívánunk!